درمورد د ندان
دندان های ما طبیعتا سفید است اما دندان های بعضی از افراد کمی سفید تر یا کمی زردتر است.
در وحله ی اول باید بدانید،سفیدی و جنس دندان از همان دوران کودکی،و از دندان های شیری کودکان مشخص می شود به همین دلیل والدین باید از همان ابتدا توجه خاصی را به دندان های کودکشان داشته باشند.
تفاوتی که بین دندان های شیر و دندان های دائمی وجود دارد بدین ترتیب است:
دندان های دائمی دارای مینای و ساختار متفاوت تری نسبت به دندان های شیری هستند.این تفاوت اساسی با بالاتر رفتن سن و رشد دندان های بیشتر بروز می کند،هم چنین مسئله ی مهمی که در مورد دندان های پیش می آید در رابطه با طرز نگهداری و مواظبت آنهاست.اگر به درستی از دندانهایتان مواظبت نکنید باعث می شود که مینای دندان هایتان به مرور زمان باریک شده و از بین بروند.
* به عاج های دندان تان نیز باید اهمیت بدهید.زیرا عاج های دندان نیز نقش بسیار مهمی را در استحکام و پایداری دندان ایفا می کنند.عاج های دندان نقش مستقیمی در سفیدی و درخشندگی دندان های شما دارند.
تفاوت جزیی اما مهمی بین دندانهای سفید و دندان های براق وجود دارد.بسیاری از افراد از مواد سفید کننده یا پودر های سفید کننده دندان استفاده می کنند به امید اینکه دندان های شان براق شوند.
*استفاده مرتب و مداوم از مسواک .
*بسیاری از افراد با جرم گیری مداوم و مرتب،دندان های شان را براق و تمیز می کنند.اما مراجعه های متعدد نزد دندانپزشک برای جرم گیری،باعث می شود که مینای دندان هایتان مقاومت خود را از دست بدهد.
هزینه جرمگیری دندان را پسانداز کنید
اگر به تازگی برای جرمگیری به مطب دندانپزشکی مراجعه کرده باشید، میدانید که هزینه یک جرمگیری ساده رقمی حدود 50 تا 100 هزار تومان برای شما تمام میشود در حالی که به سادگی میتوانید با صرف هزینه بسیار اندکی از نزدیکترین عطاری به منزلتان اصیلترین و موثرترین مسواک چوبی را تهیه کنید. البته این به آن معنا نیست که سه نوبت مسواک زدن روزانه را فراموش کنید. چوب مسواک از شاخههای درختی به نام مسواک تهیه میشود که نه تنها در جنوب ایران بلکه در کشورهای مصر و هند نیز به وفور یافت میشود. چوب این درخت علاوه بر آنکه اثر ضدمیکروبی دارد میتواند با کمک فلورایدی که در ساقههایش وجود دارد بسیاری از میکرو ارگانیسمهای غیرهوازی را که موجب پوسیدگی دندان میشود بردارد و یک جرمگیر بسیار عالی محسوب میشود. استفاده از چوب مسواک به صورت مستمر و طولانی یکی از بهترین روشهاست که شما را برای همیشه از جرمگیری دندان نجات دهد. در برخی از منابع طب سنتی به این نکته اشاره شده که غرغره کردن جوشانده چوب مسواک نیز میتواند در تقویت و ضدعفونی کردن دهان به ویژه لثهها موثر باشد. تنها مراقب باشید از چوب مسواک هر شب به آرامی برای جرمگیری و پاکسازی دندانها استفاده کنید.
برای شما که لثههایتان خونریزی میکند
اگر هنگام مسواک زدن با خونریزی لثهها مواجه میشوید، میتوانید از یکی از سادهترین و ارزانترین گیاهان دارویی برای این کار استفاده کنید. دارویی که جدا از بر آنکه میتوانید از عطاریها تهیه کنید بهراحتی میتوانید آن را در خانه تهیه کنید. پوست انار یکی از ارزانترین داروهای گیاهی است که بهترین تاثیرگذاری را در درمان خونریزی لثهها دارد. استفاده از جوشانده پوست انار برای شستوشوی دهان و دندانها بهترین روش برای بهبود سستی لثهها و خونریزی آنها هنگام مسواک زدن است. در کنار پوست انار، گل درخت انار و همینطور آب طبیعی به دست آمده از دانههای سرخ انار نیز همین خاصیت را دارد و میتواند انواع عفونتها و زخمهای دهانی را ترمیم کند.
سوزش ناشی از آفت را کاهش میدهد
آفت یا زخمهای دهانی یکی از سختترین مشکلات دهان و دندان هستند. گاهی این سوزش و درد به حدی میرسد که فرد توانایی نوشیدن یا خوردن غذا و خوراکیها را از دست میدهد. شستوشوی دهان با عرق ختمی یا جوشانده بهدست آمده از آن علاوه بر آنکه موجب خنک شدن فضای دهان و کاهش میزان سوزش زخمها و آفتهای دهانی میشود مانند یک مسکن قوی دردهای ناشی از بروز آفت و زخمها را تسکین میدهد. علاوه بر جوشانده گل ختمی، جوشانده یا عرق تخم خرفه و گل پنیرک هم برای بهبود آفت و تسکین دردها و سوزنش ناشی از آن مناسب است.
لیدوکائین طبیعی
عرق گل میخک از آن دست داروهای گیاهی است که پیشنهاد میکنیم حتما در خانه داشته باشید. اگر در موقعیتی نامناسب دنداندرد سراغتان آمد و امانتان را برید میتوانید با غرغره کردن عرق گلمیخک و نگه داشتن آن در دهان تا حد زیادی شدت درد را کم کنید و به آرامش برسید. به جای استفاده از عرق گل میخک میتوانید از عصاره یا جوشانده گل میخک هم استفاده کنید. گل میخک را خریداری کنید و هر زمان که درد سراغتان آمد دو قاشق از آن را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند سپس با جوشانده باقیمانده و سرد شده دندانها را خوب شستوشو دهید و برای دقایقی جوشانده را در دهان نگه دارید. البته این نکته را فراموش نکنید که در اولین فرصت برای پیگیری علت دردتان با یک دندانپزشک مشورت کنید و دلیل درد را جویا شوید.
برای دهانهای بدبو
اگر موقع حرف زدن متوجه شدید که دوستانتان یک گام به عقب برمیدارند، باید گوش بهزنگ باشید که یک جای کار میلنگد. شاید ایراد از دهانتان است که بوی بدی میدهد. بوی بد دهان یا به دلیل عفونتهای لثه ایجاد میشود یا به دلیل مصرف خوراکیهای پرادویه و پیاز. در مورد اول بهتر است پیش از هر چیز علت عفونت لثهها را در مراجعه به دندانپزشک جویا شوید و اگر راهحلی گیاهی برای آن وجود داشت آن را دنبال کنید. اما در مورد دوم به شما توصیه میکنیم که در اولین فرصت از نزدیکترین عطاری دانههای رازیانه یا انیسون تهیه کنید و بعد از هر وعده غذایی 2 تا 3 عدد از این دانهها را در دهان بجوید. اما اگر اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و کبد مشکل بوی دهانتان را موجب شده پیشنهاد میکنیم دمنوش رازیانه که با دارچین معطر شده را روزانه میل کنید تا از شر این بوی بد رها شوید.
برای سفیدی و براق کردن دندانهای خود علاوه بر استفاده مرتب از مسواک ما توصیه دیگری نیز برای شما داریم. برخی از میوه ها خاصیت جرم گیری و تمیزی دندان را دارا می باشند.
اغلب افراد زمانی به فکر سفیدی دندانهای خود هستند که احساس می کنند جرم روی دندانهایشان لبخندی نازیبا را برایشان به همراه دارد. به جای مراجعه به دندانپزشک و جرم گیری دندان بهتر است از ابتدا به فکر سلامتی و سفیدی دندانهای خود باشید.
در ادامه اشاره ای به چند میوه داریم که سبب درخشندگی و سفیدی دندان می شوند.
پوست موز منبع غنی از کلسیم است که مشکلات دندان ولثه ها را برطرف کرده و از تغییرات در دندان ها جلوگیری می کند.
باید و نبایدهایی برای حفظ براقی و سفیدی دندان های شما در این قسمت گنجانده شده است.
دندان های ما طبیعتا سفید است اما دندان های بعضی از افراد کمی سفید تر یا کمی زردتر است.
در اولین گام باید بدانیم که سفیدی و جنس دندان از همان دوران کودکی،و از دندان های شیری کودکان مشخص می شود. والدین نیز باید از همان دوران کودکی به فکر سلامت دندانهای کودکشان باشند.
عوامل موثر دربراقی و سفیدی دندان ها عبارتند از:
1. اگر از مینای و عاج دندان تان به خوبی مراقبت کنید،بعد از مدتی،از سفیدی و شفافیت دندان های تان متحیر خواهید شد.
2. هیچ گاه مسواک را بر روی لثه های خود نکشید زیرا باعث می شود که لثه های تان از بین رود و هنگامی که لثه از بین رود،دندان دیگر پایه و جایگاهی برای حفظ خود ندارد.
3. افرادی که به وفور از چای،قهوه استفاده می کنند باعث می شود که دندان هایشان رنگ زردی را به حود بگیرد،زیرا این مایعاتی که میل می کنید دارای رنگ موثری برای تغییر سطح دندان شما هستند.
4. استفاده مرتب و مداوم از مسواک .
5. مراجعه های متعدد نزد دندانپزشک برای جرم گیری،باعث می شود که مینای دندان هایتان مقاومت خود را از دست بدهد.
6. بعضی از افراد نحوه ی صحیح مسواک زدن را نمی دانند.به همین دلیل ممکن است نا آگاهانه مینای دندان شان را از بین ببرند.
7. کیک های بسیار شیرین را نخورید یا اگر از این کیک های میل می کنید،بعد از خوردن از مسواک استفاده کنید.
برخی مواد غذایی پس از مصرف موجب بروز بوی بد در دهان و عرق بدن می شوند و بیشتر افراد از خوردن آنها به خاطر این مسئله اجتناب می کنند. در مقابل مصرف بعضی از مواد خوراکی نیز باعث خوشبو شدن بدن و دهان می شود.
چند نمونه از مواد خوراکی خوشبو کننده دهان و بدن عبارتند از:
دانه های شنبلیله
کافی است یک شب کامل دانه ها را در آب خیس کنید و روز بعد آن ها را بجوید. ابتدا طعم تلخی دارد اما به مرور طعم آن شیرین تر خواهد شد.
دارچین
بوی خوب این ادویه نه تنها فضای منزل را خوشبو می کند بلکه مصرف آن باعث خوشبو شدن دهان می شود.
شیر
بهترین راه مقابله با بوی بد سیر، مصرف شیر پس از خوردن سیر است.
هل
این ادویه یکی از پرطرف دارترین ادویه هاست که دهان را خوشبو می کند. کافی است یک حبه هل را باز کنید و دانه های آن را بجوید تا برای مدت طولانی دهان شما خوشبو بماند. علاوه بر آن، هل تقویت کننده سیستم ایمنی بدن نیز است.
چای یاس
نوشیدن یک فنجان چای یاس بدن را خوشبو می کند. مصرف چای گیاهی به طور منظم باعث کارکرد سیستم گوارشی می شود و در نتیجه بدن خوشبو می شود.
مرکبات
خوردن میوه ای مانند پرتقال نه تنها دهان را تازه می کند، بلکه به راحتی جذب بدن می شود و در نتیجه بدن بوی خوب می دهد.
مصرف گوشت قرمز بدن را بد بو می کند و به جای گوشت از غذاهای گیاهی شامل سبزیجات تازه، غلات سبوس دار، جوانه، مغز و دانه ها استفاده کنید تا بدن از داخل پاکسازی شود.
لبخند زیبا با دندانهای مرتب گاهی اوقات برای خیلیها آرزوست. این آرزو این روزها دیگر دست نیافتنی نیست
لبخند زیبا با دندان های مرتب گاهی اوقات برای خیلی ها آرزوست. آنها دندان های نامرتبی دارند و با هر بار جلوی آینه رفتن یا لبخند زدن به این فکر می کنند که کاش دندان های صاف و مرتبی داشتند. این آرزو این روزها دیگر دست نیافتنی نیست. علم دندانپزشکی نه تنها در زیباسازی دندان ها به خوبی پیشرفت کرده است بلکه روش های راحت تر و ساده تری را برای رسیدن به نتیجه مطلوب به کار می گیرد. از ارتودنسی های پیشگیری تا ارتودنسی های نامرئی. در روش های جدید فرد کمتر به سیم ها و براکت هایی که با هر بار حرف زدن و خندیدن خود را نشان می دهند، اذیت می شود و تا طی کردن دور کامل مشکلی از نظر ظاهری ندارد. با دکتر رامین فرازمند درباره تمام آنچه باید در مورد ارتودنسی بدانید صحبت کردیم که با هم می خوانید.
آیا درمان های ارتودنسی تنها برای زیبایی است؟
درمان های ارتودنسی به منظور برقراری رابطه بین دندانی و فکی بهتر انجام می گیرد. با این درمان ها نه تنها به زیباییبیشتر دست می یابیم بلکه می توانیم با رعایت بهداشت از پوسیدگی های بیشتر که براثر نامرتبی و روی هم قرارگرفتن برخی از دندان ها یا فاصله بین دندانی جلوگیری کنیم. این روش با قرار گرفتن دندان ها در محل خود و ایجاد روابط فکی صحیح، سبب تلفظ بهتر حروف و کلمات توسط بیمار و نهایتا حضور با اعتماد به نفس او در جامعه می شود.
آیا همه نیاز به ارتودنسی دارند؟
به دلیل وجود درمان های زیاد و نیز تنوع وضعیت های مختلف دهانی و دندانی، برای اینکه متوجه شوید نیاز به انجام دادن ارتودنسی دارید یا نه باید به دندانپزشک مراجعه کنید. چون امکان درمان های جایگزینی برای ارتودنسی وجود دارد. با معاینه دندانپزشک، او متوجه نیاز یا بی نیازی به ارتودنسی می شود. در بعضی مواقع می توان در سنین بعد از رشد در صورت نامرتبی های کم از درمان های لامینیت که پوشش های استتار کننده نامرتبی های دندانی است و روی سطح جلویی دندانهای قدامی چسبانده می شوند، استفاده کرد.
از چه زمانی متوجه نیاز به ارتودنسی می شویم؟
ارتودنسی محدود به سن خاصی نیست، می توان از اواخر 3 سالگی تا وقتی که دندان ها وجود دارند از این درمان استفاده کرد. گاهی اوقات در سنینی که کودکان دندان شیری دارند برای اینکه عادت مکیدن انگشت یا پستانک از سر کودک باز شود، از دستگاه های ساده ارتودنسی استفاده می شود. معمولا اغلب مشکلات ارتودنسی در 7سالگی زمانی که بیشتر دندان های دائمی جلویی درآمده اند خود را نشان می دهند. البته امکان تشخیص برخی از مشکلات در سنین پایین تر نیز وجود دارد. از وقتی که دندان های دائمی رویش پیدا می کند تا حدود 12 تا 15 سالگی می توان تغییرات استخوانی و عضلانی مثل بزرگ کردن فک بیماران را انجام داد. به طور کلی بهترین سن درمان ارتودنسی با دستگاه ثابت حدود 12 سالگی است. پس از 12 سالگی با افزایش سن بیمار درمان هم تغییر می کند.
ارتودنسی نامرئی چیست؟
3روش برای انجام ارتودنسی نامرئی وجود دارد. یک مورد سیستم لینگوال است که در این روش براکت های ارتودنسی در پشت دندان های فک بالا و پایین چسبانده می شود. این سیستم به دلیل مزاحمت های فراوان برای زبان هنگام تکلم و غذاخوردن و نیز به دلیل شکسته و کنده شدن هنگام شستن دهان چندان عملی نبوده و پیشنهاد نمی شود. در روش دیگر از پلاک های شفاف در جهت ردیف کردن دندان ها استفاده می شود که آن نیز در موارد بسیار محدود و نامرتبی های بسیار کم و با صلاحدید دندانپزشک انجام می گیرد و نیاز به مراجعات 2هفته یک بار و قالب گیری در هر جلسه مراجعه و ساخت پلاک جدید در هر جلسه دارد. روش اصلی و کارآمد روش استفاده از براکت های شفاف و اغلب سرامیکی است که روی دندان های بیمار نصب می شود و بدون رنگ بوده و دیده نمی شوند. این روش دارای استحکام و زیبایی خوبی بوده و مشکلی برای زبان یا گفتار بیمار ایجاد نمی کند.
سیستم ارتودنسی متحرک را توضیح دهید.
ویژگی این نوع ارتودنسی قابلیت برداشتن و گذاشتن آن است. اما استفاده از این روش به این معنا نیست که فرد هر زمان دلش خواست از آن استفاده کند. در این روش نیز فرد باید دست کم 18 ساعت به طور پیوسته آن را در دهان قرار دهد. نکته مهم آن است که این روش تنها در مشکلات جزئی و در بیشتر مواقع به عنوان درمان پیشگیری استفاده می شود. یکی دیگر از نکات مهم آن است که میزان نتیجه بخش بودن آن به میزان همکاری بیمار و عمل به توصیه ها بستگی دارد.
نحوه عملکرد ارتودنسی چگونه است؟
دستگاه های ارتودنسی با اعمال نیرو روی دندان ها آنها را جا به جا می کند. این نیرو با اطلاع کامل از میزان آنها و محاسبه با روش های خاص درمانی انجام می شود. پس از هر بار کشیدن سیم ها کمی درد ایجاد می شود که معمولا بعد از چند روز از بین می رود. نکته مهم آن است که درمان ارتودنسی نیاز به نظم خاص و آماده سازی دارد. حین ارتودنسی باید جرم گیری، ترمیم پوسیدگی، کشیدن دندان و آموزش بهداشت انجام شود تا پس از اتمام ارتودنسی دندان ها در سالم ترین شکل خود قرار داشته باشد.
آیا استفاده زیاد از پستانک و شیشه شیر تاثیری بر نیاز به ارتودنسی دارد؟
استفاده از پستانک و شیشه شیر به خودی خود مضر نیست ولی در صورتی که همراه با محلول های شیرین و برای مدت طولانی و در سنین بالاتر نیز استفاده شود می تواند آسیب رسان باشد. پستانک مخصوص نوزادان است، نه کودکان نوپا. آنها باید پستانک را در دهان شان بگذارند و شروع به راه رفتن و بازی کردن کنند. استفاده طولانی مدت از آن حتی باعث می شود در آینده کودک نیاز به ارتودنسی پیدا کند. به همین دلیل استفاده از پستانک در سنین بالای 2 سال اصلا توصیه نمی شود.
آیا امکان برگشت درمان ارتودنسی وجود دارد؟
پس از اتمام ارتودنسی برای آنکه نتیجه حفظ شود باید دستورالعمل های خاصی را در نظر داشت. گاهی اوقات سهل انگاری افراد بعد از ارتودنسی باعث جابه جایی ناخواسته دندان ها می شود. اما نکته مهم آن است که بدن هر فرد در برابر تغییرات ناگهانی واکنش های نامطلوبی نشان می دهد بنابراین بهتر است درمان های ارتودنسی به صورت آهسته و پیوسته انجام شود.
اهمیت رعایت بهداشت در طول دوره درمان ارتودنسی به چه دلیل است؟
رعایت بهداشت در طول دوره درمان ارتودنسی اهمیت ویژه ای دارد زیرا به دلیل وجود براکت های ارتودنسی و نیز سیم های ارتودنسی، گیر غذایی بسیار بیشتر از قبل بوده و امکان مسواک زدن، تنها با استفاده از مسواک های معمول مشکل است. بنابراین به بیماران پیشنهاد می شود از وسایل کمکی خاصی که به همین دلیل ساخته شده اند به منظور رعایت بهداشت صحیح و کامل بهره ببرند و همچنین انجام دهان شویه نیز به صورت مرتب توصیه می شود.
در ارتودنسی دندان هایی که بند به آن ها وصل است بیشترین آسیب را می بینند. آیا راهی برای کمتر آسیب دیدن آنها وجود دارد؟
در زمان ارتودنسی به دلیل آنکه سیم ، فنر و نوارهای پلاستیکی روی دندان ها قرار دارند، غذا می تواند به آنها بچسبد که اگر خوب شسته نشود می تواند موجب لک آوردن دائمی دندان ها شود. بنابراین بعد از هر بار غذا خوردن باید مسواک زده شود و از نخ دندان نیز برای تمیز کردن غذاهای باقی مانده استفاده شود. برخی افراد در زمان ارتودنسی بیشتر مستعد آفت دهان هستند. اگر چنین اتفاقی افتاد باید متخصص ارتودنسی داروهای مخصوص را تجویز کند.
آیا برنامه غذایی شما به دندانهایتان آسیب میرساند؟ برای داشتن لبخند زیبا و سالم، چه چیزی باید بخورید و چه چیزی بنوشید؟
نوشیدنی هایی که به مقدار زیاد اسیدی هستند، مثل آب لیمو، می توانند مینای دندان ها را فرسوده کنند؛ اما معمولاً مصرف آب لیمو آنقدر زیاد نیست که مشکل جدی ایجاد کند. برخی دیگر از آب میوه ها (مرکبات) نیز اسیدی هستند، اما چندان خطرساز نیستند. آب میوه های شیرین کمتر اسیدی هستند، ولی مقدار زیادی قند دارند؛ بنابراین در مورد استفاده از آنها بهتر است بیشتر دقت کنید؛ چرا که علاوه بر دندان ها ممکن است مشکلات دیگری نیز ایجاد کنند.دغدغه اصلی، غذاهایی هستند که به دندان ها می چسبند. قندها و نشاسته ها وقتی گوارش می شوند، باکتری ها آنها را به محصولات تجزیه شده اسیدی تبدیل می کنند. هر چه این مواد اسیدی مدت طولانی تری با دندان ها در تماس باشند، احتمال فساد و خرابی دندان ها بیشتر می شود. غذاهای چسبنده قند و نشاسته بیشتری دارند و به راحتی در فضای میان دندان ها جای می گیرند و آسیب های جدی ایجاد می کنند. نان، شیرینی ها، کلوچه ها، چیپس، حبوبات و غلات از این قبیل هستند. توصیه پزشکان این نیست که از مصرف این مواد غذایی پرهیز کنید؛ اما برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین شرایطی باید دندان ها را مسواک زد و از نخ دندان استفاده نمود. بهتر است بعد از هر وعده غذایی دهان و دندان هایتان را بشویید. استفاده ازدهانشویه نیز مفید است؛ زیرا برخی باکتری ها را از بین می برد.
چه زمانی باید دندان ها را مسواک زد؟
به طور کلی دندانپزشکان توصیه می کنند که هر روز دوبار دندان ها را مسواک بزنیم. یک بار قبل از خواب و یک بار در طول روز. اگر در طول روز عادت به خوردن میان وعده بیشتری دارید، بهتر است سه بار مسواک بزنید. با دقت و به درستی مسواک بزنید تا باکتری هایی که به سطح دندان ها و حتی زبان تان چسبیده اند، از بین بروند. این باکتری ها نه تنها باعث فساد دندان ها، بلکه موجب بیماری های دهانی نیز می شوند.مسواک زدن بهتر است بعد از غذا خوردن باشد؛ زیرا برخی غذاها و نوشیدنی ها باعث می شوند باکتری های داخل دهان اسیدهایی ترشح کنند که به مینای دندان ها آسیب می رسانند. وقتی که از غذاهای شیرین و پر نشاسته استفاده می کنید، باکتری های دهان، اسیدهایی را تولید می کنند که تا 20 دقیقه و حتی بیشتر قادرند به مینای دندان ها صدمه بزنند. غذاهای مغذی که کربوهیدرات و قند کمتری دارند و نوشیدن آب زیاد، تولید این اسیدها را کاهش می دهد.دندانپزشکان می گویند که بهتر است تا 30 دقیقه بعد از خوردن نوشیدنی های اسیدی مثل آب پرتقال، دندان های تان را مسواک نزنید، زیرا اسید موجود در آنها باعث تضعیف مینای دندان می شود و مسواک زدن بلافاصله بعد از نوشیدن آنها باعث ضعیف تر شدن دندان ها می شود. مسواک زدن به تنهایی قادر به از بین بردن عوامل فساد دندان ها نیست؛ استفاده از نخ دندان، دست کم روزی یک بار، خارج کردن باقیمانده مواد غذایی از لابه لای دندان ها نیز اهمیت بسیاری دارد.
تأثیرغذا روی سلامت دندان ها
شیر و ماست: شیر و ماست بدون مواد شیرین کننده، اسید بسیار اندکی دارند و از تخریب دندان ها پیشگیری می کنند. در ضمن، سرشار از کلسیم هستند که حافظ سلامت دندان هاست.
پیاز: پیاز دارای ترکیب ضد باکتری بنام سولفور است که به سلامت دندان ها کمک می کند. کمبود ویتامین های B12,C، ریبوفلاوین، مواد معدنی مثل روی و آهن روند ترمیم نسوج دهانی را کُند می کند.
سرطان دهان در اثر استفاده بیش از حد از تنباکو و الکل ایجاد می شود. از بیماری های دیگر که روی دندان ها اثر می گذارد، دیابت است که باعث سوزش زبان و خشکی دهان می شود.
میوه ها: میوه هایی همچون سیب، توت فرنگی، مرکبات و کیوی مقدار زیادی ویتامین C دارند و باعث محکم شدن دیواره سلول ها می شوند.
سبزیجات: کدو، هویج و بروکلی سرشار از ویتامین A و برای تشکیل مینای دندان مناسب هستند؛ در ضمن لثه ها را نیز تمیز می کنند.
تصورات اشتباه
بیشتر مردم تصور می کنند که جرم گیری دندان موجب نازک شدن مینای دندان و پوسیدگی آن می شود. وقتی که جرم روی دندان ها تشکیل می شود، لایه ای روی دندان ها قرار گرفته و آن را از تحریکات سرما و گرما حفظ می کند. با جرم گیری این لایه برداشته شده و حساسیت به سرما و گرما بیشتر می شود؛ به همین دلیل افراد فکر می کنند مینای دندان شان در اثر جرم گیری از بین رفته و نازک تر شده است. برخی از خانم ها تصور می کنند که در هر بار بارداری یک دندان از دست می دهند؛ در حالی که این طرز فکر اشتباه است و این اتفاق در اثر بی توجهی به بهداشت دهان و دندان و استفاده از مواد غذایی پر قند می افتد. جنین کلسیم را از دندان های مادر نمی گیرد؛ بلکه از مواد غذایی که مادر می خورد، دریافت می کند.
برای حفظ سلامت دندان ها چه باید کرد؟
از فلوراید استفاده کنید. فلوراید باعث استحکام دندان ها شده و از پوسیدگی آنها جلوگیری می کند. در خمیر دندان ها و دهانشویه ها، فلوراید وجود دارد.
از کشیدن سیگار و مصرف بی رویه چای و قهوه خودداری کنید.
کیفیت تغذیه خود را بهبود ببخشید.
ویتامین های آنتی اکسیدان، مثل ویتامین C، باعث مقاومت لثه و سایر بافت های آن و جلوگیری از عفونت های میکروبی می شوند.
مواد قندی غیر ضروری را حذف کنید. مصرف انواع شکلات ها، مرباها و آب نباتها که چندان مورد نیاز بدن نیستند را به کمترین میزان برسانید. مواد قندی را در زمان مناسب مصرف کرده و سعی کنید در میان وعده های غذایی مواد قندی مصرف نکنید. بسیاری از مردم به علت نخوردن صبحانه کافی، در طول روز مجبور به مصرف موادی از قبیل کیک، بیسکویت، شیرینی و یا شکلات می شوند. اگر علاقه زیادی به خوردن این نوع مواد غذایی شیرین دارید، پس از مصرف آنها بلافاصله دندان ها را مسواک بزنید و یا دست کم چند بار آنها را بشویید.
پنیر به سلامت دندان ها کمک زیادی می کند. این ماده غذایی چه به صورت پخته و چه سرد، باعث آزاد شدن کلسیم فراوان می شود که در تشکیل ساختار و پلاک روی دندان شرکت می کند و باعث محافظت دندان در مقابل اسید آزاد شده از میکروب ها می شود.